Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Rockky
Posts: 35
Joined: Wed Mar 20, 2019 12:50 pm

Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by Rockky » Fri Apr 16, 2021 8:19 pm

I couldn't find a simple way to sync the sequencer with host, the closest I have come is the technique below which slaves the 1027 to the host BPM via a Sync Divider and Trigger to Gate Converter modules and by putting the 1027 Clock Controls into 'GATE' mode which means it goes one step and outputs the result each time a gate pulse is received at the 'ON' input. One downside with this is that you'll have to find some way to stop the sequence because reset doesn't on the sync divider and the 1027 won't stop it.
2500 SLAVED 1027 TO BPM v2.voltagepreset
(27.72 KiB) Downloaded 62 times
slaving the 1027 to host BPM v2.png
slaving the 1027 to host BPM v2.png (380.7 KiB) Viewed 2035 times
Is it possible another module could be created that will handle not only converting Clock in to 1027 'Rate', but also 1027 'Rate' to Clock to allow us to drive other things with the 1027 as a clock master?
Or am I missing something that's already there?

Steve W
Posts: 207
Joined: Thu Jul 16, 2020 5:55 pm

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by Steve W » Sat Apr 17, 2021 4:14 pm

I haven't played with my demo version yet, but I noticed you are not using step. Might that be useful, or did you try that already?

Never mind; doesn't seem to help with what you want.

User avatar
carl_ix
Posts: 3
Joined: Sat Apr 17, 2021 10:13 pm

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by carl_ix » Sat Apr 17, 2021 10:16 pm

I second that... I don't have any other sequencers with the accent sequencing function on it... so would handy to know how to sync to daw tempo.

Rockky
Posts: 35
Joined: Wed Mar 20, 2019 12:50 pm

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by Rockky » Sat Apr 17, 2021 11:01 pm

Steve W wrote:
Sat Apr 17, 2021 4:14 pm
I haven't played with my demo version yet, but I noticed you are not using step. Might that be useful, or did you try that already?

Never mind; doesn't seem to help with what you want.
Yes step was the first thing I reached for once I realised there was no easy way to convert host BPM to the 'Rate' the 1027 uses, but it seems all step does is move on a step in the sequence without firing anything through the outputs on that row so that was when I moved to using the 'On' port instead.

User avatar
carl_ix
Posts: 3
Joined: Sat Apr 17, 2021 10:13 pm

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by carl_ix » Sat Apr 17, 2021 11:02 pm

GOT IT!!! Pretty easy really.

You'll be kicking yourself.
Action Runner Sync'd.voltagepreset
(29.35 KiB) Downloaded 73 times

Rockky
Posts: 35
Joined: Wed Mar 20, 2019 12:50 pm

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by Rockky » Sun Apr 18, 2021 4:23 pm

carl_ix wrote:
Sat Apr 17, 2021 11:02 pm
GOT IT!!! Pretty easy really.

You'll be kicking yourself.

Action Runner Sync'd.voltagepreset
I've tweaked mine further to add Boolean logic that checks for the Play Gate being up and stops sequence if stopped. Both your solution and the one MRB posted have the same issue where they don't react to tempo changes in the DAW, but mine does so mine may be better for some scenarios.

Latest version:
2500 SLAVED 1027 TO BPM v3.voltagepreset
(32.59 KiB) Downloaded 76 times
slaving the 1027 to host BPM v3.png
slaving the 1027 to host BPM v3.png (569.91 KiB) Viewed 1976 times

User avatar
PoohBear
Posts: 27
Joined: Mon Jul 13, 2020 2:06 pm

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by PoohBear » Mon Apr 19, 2021 3:29 pm

I did it just using a Amp to gate the sync...
Capture.JPG
Capture.JPG (100.02 KiB) Viewed 1924 times

MRBarton
Posts: 82
Joined: Sat Aug 10, 2019 7:11 pm

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by MRBarton » Mon Apr 19, 2021 9:48 pm

Have you tried the solution I posted in Preset Exchange? It seems to do everything right. Please let me know how it works for you.

User avatar
Wookiee
Posts: 4
Joined: Tue Jul 16, 2019 10:03 am

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by Wookiee » Sun Apr 25, 2021 12:18 pm

Hi this was inspired by the other MIDI sync posts here, it will only play back when the transport is running and a key is pressed or there is MIDI data in the Track.
Attachments
VM2500 Sync to MIDI Only plays when Key pitch set held small.png
VM2500 Sync to MIDI Only plays when Key pitch set held small.png (592.75 KiB) Viewed 1794 times
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

Karma has a way of finding its own way home.

schoekah
Posts: 175
Joined: Wed Oct 16, 2019 3:24 am

Re: Syncing the 2500's 1027 sequencer module to host BPM

Post by schoekah » Mon Oct 18, 2021 8:26 pm

the method for syncing the vm960 sequencer will probably also work with the vm1027, using the step jack instead of the shift jack:
https://youtu.be/fqasWvcVke4

Post Reply