Bug: On VM 1.2.3 OSX some VSTs crash the host system

Post Reply
akeia
Posts: 4
Joined: Sat Jan 26, 2019 5:42 pm

Thu Jan 31, 2019 5:58 pm

I hope this is the correct place for bug reports. Is there a bug/issue tracking system for VM?

On VM 1.2.3 on OSX some VSTs (VST 2 and 3) loaded into VM module "Plug-In Host" crash the whole host system (Reaper or VM App) when the plugin GUI is opened. This is a repeatable issue with for example the Softube Modular VST plugin.

I checked the same issue on Windows 10. It works. Seems to be an issue only on OSX.
Cherry Garcia
Site Admin
Posts: 214
Joined: Fri Aug 31, 2018 2:57 am

Thu Jan 31, 2019 7:12 pm

Akei,

We are aware of some VST3 crashes on Windows. I had not heard of VST 2 and VST 3 crashes on OSX, though.

Can you list the ones that crash for you so we can do some testing here?

If you can get them to crash in the standalone, that would be the best, as it eliminates the main host.

We don't have a public bug tracking system right now...so this forum will be fine.
akeia
Posts: 4
Joined: Sat Jan 26, 2019 5:42 pm

Fri Feb 01, 2019 10:34 am

Cherry Garcia wrote:
Thu Jan 31, 2019 7:12 pm
Can you list the ones that crash for you so we can do some testing here?
OK. A list of the plugins that you have available would be useful. I could then focus on these during my testing.
akeia
Posts: 4
Joined: Sat Jan 26, 2019 5:42 pm

Fri Feb 01, 2019 1:05 pm

I did some tests and found a few more issues besides Modular. OSX crash logs are attached. Most of my plugins work fine ;)

crashes:
- AIR Music Transfuser VST2 (AU works)
- Carbon Electra VST2 (AU works)
- Izotope Iris 2 VST3 (AU works)
- Softube Modular VST3 (AU works)
- Softube Heartbeat VST3 (AU also crashes)
- Softube Drawmer S73 VST2
- Softube Summit Audio Grand Channel VST3

good:
- Reaktor 6, Audulus, Xils Lab XILS 4 and AAS Tassman work fine ... modular heaven yeah
- Softube Heartbeat and Modular VSTs work embedded within Akai VIP (which is in the VMplugin host)
- NI Maschine 2 works
- NI Komplete Kontrol works

bad:
- U-he Ace and Bazille audio only in left channel in vst2 (ok both in AU format)
- Carbon Electra crashes also within Akaip VIP within VM
Attachments
logs2.zip
(147.22 KiB) Downloaded 6 times
logs1.zip
(123.6 KiB) Downloaded 5 times
Cherry Garcia
Site Admin
Posts: 214
Joined: Fri Aug 31, 2018 2:57 am

Fri Feb 01, 2019 5:25 pm

Thank you for this information. We will be looking into these issues. (=
UnbalancedBeats
Posts: 14
Joined: Thu Feb 07, 2019 6:16 pm

Thu Feb 07, 2019 6:24 pm

Hi,

Voltage VST3 - Softube Modular VST3 ver 2.4.84 , W7 x64, Reaper 5.965 - working here :)
Paul-in-Wales
Posts: 4
Joined: Sat Feb 16, 2019 12:48 pm

Wed Feb 20, 2019 1:10 pm

I'll add my 2c to this as I've been doing some testing today (mac vm 1.2.3)

VST2:
These work:

aas chromaphone 2 + objeq delay
arturia arp 2600 + jup 8 + prophet v +synclavier v + pigments
eventide quadravox
fabfilter twin 2
fxpansion geist 2 + cypher 2 + tremor
ik multimedia syntronik
izotope breaktweaker
kilohearts one
kv331 synthmaster 2
meldaproduction mxxx
NI kontakt 5 + FM8
plogue chipspeech
reveal sound spire
rob papen blade + -blue 2 + punch
soniccharge synplant + microtonic
spitfire bt phobos
sugarbytes factory + obscurium + egoist
Synapse Audio the legend
tal bassline 101
Tone2 Icarus
u-he diva + repro + zebra 2
uvi falcon + wavestation
vps avenger
waveform/MOK waverazor LE
xfer record serum

issues:
u-he - ACE + bazille +hive - sums L+R to left only
soundtoys - only processes 1L audio not 1R

AU:
p900 - won't load - questions 64 bit
Post Reply