Major CPU problems with the MIDI Output Module in Ableton

For discussion of the Voltage Modular synthesis ecosystem.
Post Reply
NewToThis
Posts: 1
Joined: Fri Sep 04, 2020 8:21 pm

Major CPU problems with the MIDI Output Module in Ableton

Post by NewToThis » Sun Apr 11, 2021 1:06 am

I don't know if there's a better way to draw the teams attention towards this, but when I try and record my sequences in Ableton using the CV to MIDI and MIDI Output modules, my project instantly jumps to over 100% CPU usage. I used to be able to do this with ease in Live 10, but 11 is throwing something off.

arbuxMusic
Posts: 49
Joined: Sun Aug 25, 2019 10:26 am

Re: Major CPU problems with the MIDI Output Module in Ableton

Post by arbuxMusic » Tue Apr 13, 2021 12:57 pm

I am not able to reproduce this with Cv to Midi and Midi Out in Ableton Live Suite 11 (11.0.2 - Build 2021-03-26) under Windows 10. Buffer size on my Focusrite external sound module is 128.

The CPU jumps a bit with the empty Voltage Modular added but doesn't jump with Midi input.

I created a simple device that takes Midi In and routes it to midi out through the CV to MIDI and Midi Out device to test this.
Image
Image

Original post at: https://imgur.com/a/0YwwnaO in case the links above break.

I was able to get the CPU to spike and Ableton to hang momentarily if I connected an LFO to the Pitch... But that's just flooding the midi buffer, so not unexpected.

Are you able to post a screenshot of the device config that is causing the issue?

Post Reply